Το ποδοσφαιρικό Christmas Carol

Το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο αποτελεί την πιο γνωστή νουβέλα με θέμα τα Χριστούγεννα. Η πρώτη του έκδοση έγινε το 1843, χωρίς πάντως να τύχει ανταπόκρισης από το αναγνωστικό κοινό.

 

Πιθανότατα ούτε ο ίδιος ο μεγάλος λογοτέχνης Κάρολος Ντίκενς που το έγραψε, θα περίμενε ότι μετά από σχεδόν 180 χρόνια το βιβλίο του θα ήταν ακόμα τόσο επίκαιρο και αγαπητό σε όλο τον κόσμο. Η πλοκή βασίζεται στον χαρακτήρα του Εμπενίζερ Σκρουτζ και στο πως αυτός αλλάζει μετά τις μεταφυσικές εμπειρίες που βιώνει την παραμονή της γιορτής των Χριστουγέννων. Ο παράξενος, μίζερος και τσιγκούνης Εμπενίζερ δέχεται αρχικά την επίσκεψη του φαντάσματος του πρώην συνεταίρου του, Τζέικομπ Μάρλεϊ, ο οποίος έχει πεθάνει πριν από επτά χρόνια. Ακολουθούν κατά σειρά τα φαντάσματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης και την στάση ζωής του Σκρουτζ. μετατρέποντας τον σε έναν άνθρωπο γεμάτο αγάπη και διάθεση για προσφορά.
 
Η ποδοσφαιρική εκδοχή είναι βγαλμένη μέσα από τις πιο ζοφερές σελίδες της ανθρωπότητας. Βρισκόμαστε στα 1914. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει λίγους μήνες πριν και οι συγκρούσεις μαίνονται σε όλη την Ευρώπη. Το λεγόμενο δυτικό μέτωπο εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα και φέρνει αντιμέτωπους χιλιάδες στρατιώτες από πολλές χώρες. Από την μία πλευρά οι δυνάμεις των Γερμανών και των φίλων τους και από την άλλη οι δυνάμεις της Αντάντ. Η συμμαχία της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας ενισχύθηκε με την προσθήκη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο επεκτατικός σχεδιασμός της Γερμανίας. Με την πάροδο των ετών και όσο ο πόλεμος μαινόταν, προσχώρησαν και άλλες χώρες στην Αντάντ, όπως το Βέλγιο, η Ιαπωνία και αργότερα οι Η.Π.Α και η Ελλάδα. Ο Πόλεμος που κράτησε κοντά μια τετραετία, που σκόρπισε τον όλεθρο και τον θάνατο σε όλη την υφήλιο και κόστισε εκατομμύρια ζωές κρύβει μία ιστορία που θα μπορούσε να ήταν προϊόν μυθοπλασίας. Δεν ήταν όμως.
 
Παραμονή Χριστουγέννων του 1914 και στα χαρακώματα οι στρατιώτες περιμένουν τις εντολές για την επόμενη επίθεση. Λίγες ώρες πριν την αυγή της 25ης Δεκεμβρίου και στη Γερμανική πλευρά κάνουν την εμφάνισή τους ορισμένα κεράκια πάνω στα δέντρα, με τα γερμανικά κάλαντα να δονούν την ατμόσφαιρα. Απέναντι, ορισμένοι Βρετανοί κάνουν το ίδιο. Όλοι περιμένουν το πρώτο λάθος, τον πρώτο πυροβολισμό. Αντί των όπλων όμως, άρχισαν να μιλούν οι ψυχές. 
 
Ανταλλαγή ευχών και σε λίγο στη νεκρή ζώνη ανταλλαγές δώρων με ουίσκι, τσιγάρα και σοκολάτες να δίνονται χέρι με χέρι. Ένας Άγγλος στρατιώτης αργότερα είπε ότι “αγκάλιαζα ανθρώπους που πριν από λίγη ώρα προσπαθούσα να σκοτώσω”. Ξαφνικά κάνει την εμφάνισή της μία μπάλα. Ένας Σκωτσέζος στρατιώτης την φέρνει και ένα αυτοσχέδιο γήπεδο κάνει την εμφάνιση του. Η μπάλα ήταν φτιαγμένη από σύρμα και άχυρο, τα άτυπα γκολπόστ ήταν φτιαγμένα από ξύλα, χλαίνες και κράνη, διαιτητής δεν υπήρχε. αλλά το ματς ξεκίνησε. 
 
Η ιστορία λέει, ότι έληξε 3-2 υπέρ των Γερμανών, όταν η μπάλα…”εφονεύθη” από ένα συρματόπλεγμα. Ήταν η μέρα που το ποδόσφαιρο νίκησε για πρώτη φορά τον πόλεμο.

32 Comments

  1. Floydlow

    mexican pharmacy: mexican pharmacy – buying from online mexican pharmacy

  2. WilliamDinee

    best online pharmacy india https://indiaph24.store/# online shopping pharmacy india
    reputable indian pharmacies

  3. binance-а тркелу

    Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *