Ανάλυση του τελικού της Ευρωλίγκα Αναντολού Εφές – Μπαρτσελόνα

  Μία νέα εποχή ενδεχομένως να ανοίγει την αυλαία της στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η Anadolu Efes, μετά από μία υπερηχητική τριετία στο πρώτο επίπεδο του ανταγωνισμού και με ένα Final Four στους ώμους της (2019), έδρεψε τους καρπούς της υπομονής και του σταθερού αγωνιστικού κορμού, φτάνοντας έως το τέλος της διαδρομής απέναντι στην φιλόδοξη πλην ελάχιστα «περπατημένη» Barcelona.

  Δύο από τα πιο καλοδουλεμένα σύνολα της φετινής διοργάνωσης επιφύλασσαν μία μονομαχία αντάξια του επιπέδου και της εν γένει παρουσίας τους φέτος, δείχνοντας την σπουδαιότητα της από κοινού αποτελεσματικότητας σε επίθεση και άμυνα. Λίγο πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των όσων κρατήσαμε από τον αγώνα, ας δούμε ορισμένους στατιστικούς δείκτες, που αποτυπώθηκαν από την χρονιά των δύο ομάδων στην φετινή Euroleague:

 

Defensive rating Barcelona: 106.31η θέση

Defensive rating Anadolu Efes: 111 5η θέση

 

Offensive rating Barcelona 115.46η θέση

Offensive rating Anadolu Efes: 121.51η θέση

 

Προσπάθειες για σουτ τριών πόντων κατά μέσο όρο: Barcelona 19.8     17η θέση (7.9 εύστοχα με ποσοστό ευστοχίας 39.9%)

Προσπάθειες για σουτ τριών πόντων κατά μέσο όρο: Anadolu Efes 25.5  5η θέση (10.2 εύστοχα με ποσοστό ευστοχίας 40%)

 

 

Defensive rebounding percentage Barcelona: 63.8%

Defensive rebounding percentage Anadolu: 62.6%

 

Turnover percentage Barcelona: 18.1% 3η θέση

Turnover percentage Anadolu: 14.2% 17η θέση

 

Free throw attempts per game Barcelona: 18.4 – 3η θέση

Free throw attempts per game Anadolu:  18.7 –  2η θέση

 

  Βάσει των άνωθεν στατιστικών μπορούμε να διακρίνουμε ορισμένα θεμελιώδη στοιχεία αναφορικά με το αγωνιστικό προφίλ των δύο ομάδων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους δείκτες του offensive και defensive rating. Οι συγκεκριμένοι δείκτες δείχνουν εν πολλοίς την αποτελεσματικότητα των ομάδων σε επίθεση και άμυνα ως προς τους πόντους που πετυχαίνουν και δέχονται αντίστοιχα ανά 100 κατοχές. Αμφότερες ομάδες βρίσκονται στην κορυφαία εξάδα στους δύο αυτούς δείκτες, δείγμα του υψηλού επιπέδου ομοιογένειας και αγωνιστικής πληρότητάς τους, συνδυασμός που κρίνεται προαπαιτούμενος για ομάδες που φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν στο κλειστό club των διεκδικητών του τροπαίου.

 

  Πάμε να δούμε το φιλμ της σπουδαίας αυτής αναμέτρησης από τα όσα διαδραματίστηκαν στο παρκέ της Lanxess  Arena της Κολωνίας.

 

    Πρώτο ημίχρονο: switching και hedge outs με στόχο τα ηνία του ματς

  O Jasikevicius  παράταξε ψηλή πεντάδα στο ματς, έχοντας τους Καλάθη, Higgins, Claver, Mirotic και Davies, προμηνύοντας σαφή αμυντική ένταση στα μετόπισθεν απέναντι στην δαντελένια τριάδα των Micic, Larkin και Simon. Παρατηρήθηκαν πολλά jump to the ball από τους παίκτες που βρίσκονταν σε απόσταση μίας πάσας, ώστε να περιορίσουν την διεισδυτική ικανότητα των μηχανοδηγών της Efes. Οι προαναφερθέντες τρεις μαζί με τους Singleton και Sanli επιλέχθηκαν από τον Ergin Ataman, μην δείχνοντας την παραμικρή πιθανή αλλαγή πλάνου από αυτό που οδήγησε την ομάδα του εκεί.

 

 

 Το πρώτο δεκάλεπτο άνηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στους «μπλαουγκράνα», οι οποίοι εμφανίστηκαν άκρως αποφασισμένοι στο γήπεδο, καταθέτοντας τόνους ενέργειας στα μετόπισθεν, στοιχείο που φάνηκε και από το score των πρώτων τεσσάρων λεπτών (6-8 υπέρ της Efes). Η τακτική των αλλαγών στα screen πάνω στην μπάλα και τα δυναμικά hedge outs στα side picknrolls είτε με τον Mirotic είτε με τον Davies από πλευράς Barcelona έθεσαν το μοτίβο της αναμέτρησης, «κόβοντας» κατά αυτόν τον τρόπο την ροή του passing game της Efes:

 

 

 Απόρροια αυτού ήταν η τάση για overdribbling με τον Micic ως κύριο εκφραστή στο επιθετικό μισό. Ο Claver έδωσε το σύνθημα αναλαμβάνοντας το μαρκάρισμα του Σέρβου guard πολύ αποτελεσματικά, κάτι που τόνισε και ο Ataman στην καθιερωμένη ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την έκβαση του πρώτου ημιχρόνου:

 

 

 

 

 

 

 

 Στο επιθετικό σκέλος οι παίκτες του Jasikevicius μοίραζαν τις κατοχές στους Καλάθη (δεν αποτέλεσε παράγοντα στο παιχνίδι, ήταν φανερή η ανετοιμότητά του μετά τον τραυματισμό στον ημιτελικό), Higgins δημιουργικά (ram screen που κατέληγε σε κεντρικό picknroll, πλάγια picknrolls στο καλό χέρι του Αμερικανού πλάγιου), βρίσκοντας πόντους κατά κύριο λόγο με τον Davies. Ο Αμερικανός με καταγωγή από την Uganda ξεκίνησε πολύ δυναμικά σε επίθεση και άμυνα. Follows, βολές (10 πόντοι και 5 rebounds σε 10 λεπτά) και πολύ καλές άμυνες απέναντι στους Micic, Larkin ήταν η συνεισφορά του, αλλά τα γρήγορα 2 fouls που του καταλογίσθηκαν, προμήνυαν δύσκολο γρίφο για το rotation σε συνδυασμό με την παροδική μεν ουσιαστική δε παρουσία του stretch five Pleiss

  Οι Τούρκοι διέγνωσαν την κύρια αυτή αμυντική τακτική των Καταλανών και οι επισκέψεις στην γραμμή της φιλανθρωπίας ήταν η αρχή για να επέλθει – έστω και κατά αυτόν τον τρόπο- παραγωγή score. Με οδηγό τον Larkin (9/9 βολές στο πρώτο ημίχρονο) η Efes βρήκε πάτημα στην επίθεση, πηγαίνοντας πολύ δυναμικά στο θεωρητικά αδύναμό του χέρι, το αριστερό, παρά τις προσπάθειες των Claver, Higgins και Davies να τον περιορίσουν:

 

  Ο Ataman, θέλοντας να ανοίξει χώρους για τους δύο πυραυλοκίνητους guards του, έδωσε χρόνο στον Pleiss σε spread διάταξη, στοχεύοντας την αδυναμία του Gasol στο να τον ακολουθήσει με συνέπεια εκτός ρακέτας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν 5 πόντοι με ½ δίποντα, ½ τρίποντα και 3 rebounds μέχρι να αποχωρήσει τραυματίας. Στην παρακάτω φάση βλέπουμε τον Simon να κάνει Iverson cut για να πάρει την μπάλα στο πλάι για να παίξει side picknpop με τον Pleiss και στην συνέχεια ο Γερμανός εκτελεί για τρεις:

 

 

  Οι της Efes είχαν 18/22 ελεύθερες βολές έως το πέρας της δεύτερης περιόδου, «καμουφλάροντας» κατά αυτόν τον τρόπο την αστοχία τους από την γραμμή των 6.75. Οι της Barcelona έψαχναν με κάθε τρόπο τα καλά σημεία εκτέλεσης του Mirotic (ram screen του Davies για side pick του Mirotic με τους guards και high low ανάμεσα στους ψηλούς για να τροφοδοτηθεί στο post), όμως, ο Μαυροβούνιος star, παρά τους 11 πόντους (3/7 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 2/4 βολές) και τα 9 rebounds που κατέβασε, υπέπεσε σε 3 λάθη, ουδέποτε βρήκε ρυθμό και ο κύριος λόγος αυτού ήταν η αμυντική παρουσία του Singleton. Ο πάλαι ποτέ παίκτης του Florida State ήταν πραγματικά απροσπέλαστος, βγάζοντας εξαιρετικές άμυνες τόσο σε καταστάσεις απομόνωσης με τον Mirotic όσο και σε συνθήκες ομαδικής άμυνας, πιστοποιώντας για πολλοστή φορά την εκπληκτική του αντίληψη και το σεμιναριακό του footwork:

 

 

 

Early drives, pull up σουτ και… πρωταθλήτρια

Με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν πολύ κοντά στο score έως την ανάπαυλα (36-39 υπέρ των Τούρκων), η συνέχεια αναμενόταν συναρπαστική, αν και η εικόνα των Micic, Larkin δεν ήταν αυτή που θα περίμενε κανείς. Ο Σέρβος σκόραρε για πρώτη φορά εντός παιδιάς μετά από 18 λεπτά αγώνα (!), με τον Αμερικανό πρώην παίκτη των Celtics να σκοράρει αντίστοιχα μετά από 24 λεπτά.

 

Ήταν προφανές πως δύσκολα θα συνεχιζόταν όλη η βραδιά σε αυτό το κύμα απόδοσης. Με την κόπωση στους ψηλούς των «μπλαουγκράνα» να είναι εμφανής όσο περνούσαν τα λεπτά και οι άμυνες των αλλεπάλληλων hedge outs, το ασυναγώνιστο δίδυμο της Efes «μύρισε αίμα» και ξεκίνησε σταδιακά να βρίσκει καλάθια με κάθε τρόπο. Early drives πριν προσαρμοστεί η άμυνα, pull up σουτ μετά από screen στην μπάλα, ελεύθερες βολές… Αυτό ήταν:

 

 

 

  Το ποτάμι δεν γινόταν να πάρει αντίστροφη φορά. Κάθε εφορμή προς το καλάθι της Barcelona σκορπούσε τρόμο, όσο κι αν προσπαθούσαν οι Higgins, Davies και Bolmaro.

 

Από την άλλη πλευρά, η είσοδος του Kuric σε συνδυασμό με την ηγετική εμφάνιση του Higgins (ήταν ο μόνος που δεν «ένιωθε» την τουρκική άμυνα και κρατούσε την Barcelona ζωντανή, όταν η Efes έφτανε διψήφια διαφορά) έδωσε πνοή. Τα choice sets για τον Σλοβάκο σουτέρ προκαλούσαν κίνηση στην άμυνα, με τον Αμερικανό swingman (20 πόντοι με 2/6 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 7/7 βολές, 2 rebounds, 1 assist, 2 κλεψίματα & 2 λάθη) να παραδίδει μαθήματα για το πώς πρέπει να παίζεται η θέση του πλάγιου:

 

  Στα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα του τελικού οι παίκτες του Ataman ήταν άκρως ψύχραιμοι από την γραμμή των βολών, διαμορφώνοντας έτσι το τελικό 81-86, δίνοντας τέλος σε ένα εξαιρετικό Final Four, που ξεχείλιζε από ένταση, δυναμισμό και υψηλού επιπέδου αναμετρήσεις.

 

  • Τα στατιστικά που χρησιμοποιήθηκαν, είναι από την ιστοσελίδα www.basketballrealgm.com

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *